top of page

Kürk Mantolu Madonna


Bazı kitaplara geç kalır insan. Benimki de o iş. Sebahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna kitabı ilk olarak 1943 yılında yayımlanmış. Ben ise anca şimdi okuyabildim. Geç okumak hiç okumamaktan iyidir. Bu vesileyle okumayanlara hatırlatma olsun, bu kitap kesinlikle okunmalı.

Kitapta Rasim karakteri işini kaybeder. Bir arkadaşı olan Hamdi, Rasim’e yardım eder ve iş bulur. Rasim işe başladığında aynı odada yaşlıca bir adam olan Raif Efendi ile tanışır. Raif Efendi son derece içine kapanık, kendi halinde çalışan bir adamdır. Raif Efendinin hastalanması üzerine, özel eşyaları arasında yer alan bir defter artık Rasim’in elindedir. Defterde yazanlar kitabı kitap yapan bölüm.

Raif Efendinin, gençlik yıllarında Almanya’ya çalışmak üzere gitmesi ve yaşadığı büyük aşk “Kürk Mantolu Madonna” yı mükemmel kılan. Raif Efendi bir gün sergide gördüğü tablodaki kadından çok etkilenir, devamında onunla yani Maria Puder ile tanışır ve yakın arkadaşlıkları başlar. Sonrasında olanlar, yaşananlar, hayaller ve hayal kırıklıkları için kitabı okumanız gerekiyor.

Kitap bittiğinde etkisinden bir süre kurtulamadım. Hayat nasıl da oyunlar oynuyor bize. Ne çok hayal ve hayal kırıklıkları biriktiriyoruz. Ön yargılarımız bizi nasılda mutsuz ediyor. Aşk bir insanı nasılda bambaşka bir adam yapabiliyor. Anlamak ya da anlamaya çalışmak için kesinlikle bu kitabı okumanız lazım.

Ben “Kürk Mantolu Madonna” yı okumanızı tavsiye ediyorum. Karar sizin…

Sevgilerimle,

Gonca Ergün


bottom of page