top of page

Satranç


En son Stefan Zweig’in Can yayınlarından çıkan Satranç kitabını okudum. Bir seferde elinize aldığınızda bitirebileceğiniz bir kitap. Soluksuz okuyup, etkisinden çıkamadığım bir kitap. Kitap sadece 70 sayfa ve öylesine sürükleyici ki bir seferde okuyup bitirmemek neredeyse mümkün değil. Nasıl başladım, nasıl bitirdim, nasıl aktı gitti anlayamadım. Az sayfada çok şey anlatmak dedikleri bu kitapta ispatlanıyor adeta.

Kitap bir yolcu gemisinde geçiyor. New York’tan Buenos Aires’e giden bir yolcu gemisi. Yolcular arasında dünya şampiyonu bir satranç ustası var. Aynı zamanda çok zengin ve parası kadar hırsı olan bir adamda bu gemide yolculuk ediyor. Ama bu gemideki en özel yolcu bence Avusturyalı bir yolcu olan Dr. B.

Hayatının son yirmi yılında eline hiç satranç taşı almamış olan Dr. B., nasılda şaşkınlık yaratan bir show yapıyor, okumadan anlayamazsınız. Ruhsal gelgitler, çaresizlikler, aklını yitirecek noktaya gelmek, hayal gücünün hayalinde kaybolmak, daha neler neler.

Bu güzel, kısa, akıcı kitabı biran önce almalı ve okumalısınız. Tavsiye etmekten öte giderek, ısrar ediyorum, bu kitabı okumalısınız. Bu kitabı okumamış olmak, bence bir kayıptır.

Sevgilerimle,

Gonca Ergün


bottom of page