top of page

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu


Stefan Zweig tarafından yazılmış bu öykü kitabı beni çok ama çok etkiledi. Kitabı okumayı bitireli haftalar oldu ama ben yeni yazabiliyorum, düşüncelerimi. Bu kitap 1920 de kaleme alınmış ama ben yeni okuyabildim. Çok geç kalmışım çok.

Kitap, aslında bir mektup. Mektubun yazanının belli olmadığı, alıcısının da kendisine yazılıp yazılmadığından uzunca bir süre emin olamadığı bir mektup. Bu mektup bir çocuğun, bir kadının, bir annenin aşkını anlatıyor. Aşk öylesine büyük, öylesine yüce ki etkilenmemek mümkün değil.

Bu kitap beni ekstra etkiledi. Çünkü beni alıp uzaklara, 13 yaşıma götürdü. Ben, 13 ile 17 yaşım arasında yani bundan 20 yıl önce deli gibi bir aşka tutulmuştum. Şimdi dönüp bakınca 13 yaşında aşık mı olunur diyorum ama evet o yaşadığım aşktı. Yaşadığım aşk tam 4 yıl sürdü, en yakın arkadaşıma aşık olmuştum ve uzun yıllar kendime bile itiraf edememiştim. O bilmemişti ama ben her geçen gün ona daha çok aşık olmuştum. O fark etmedikçe benim aşkım artmış, o fark edip de karşılık vermedikçe de ölümcül bir hal almıştı. Karşılıksız aşkı, istediğine kavuşamamayı, kavuşamadıkça büyüyen şeylerin büyüsünü tamda çocukluktan genç kızlığa geçerken yaşamıştım. Şimdi bitti, gitti. Üzerinden 20 yıl geçti. Artık hiçbir şey hissetmiyorum ama bu kitap bir anda bana o günlerimi hatırlattı.

Şimdi benim bu özel hikayemden kitaba dönelim. Kitapta aşık bir kadının mektubunu okuyorsunuz. Kadının aşkı uğruna yaşadıklarını, aşık olduğu adam tarafından her seferinde hatırlanamamasını okuyorsunuz, sadece ondan bir parça olduğunu bildiği için çocuğuna olan tutkusunu okuyorsunuz, birçok itiraf ama en çok da bir kadın gözünden aşkı okuyorsunuz. Kitapta çocukluktan, kadınlığa, kadınlıktan çaresizliğe, çaresizlikten direnişe, direnişten pes edişe yolculuğu gözlemliyorsunuz. Kitabın bir bölümünde yaşana şey aşk mı yoksa takıntı mı diye sorguluyorsunuz.

Bence bu kitabı mutlaka okuyun, kitap sadece aşkı değil, aşk uğrunu feda edilenleri, vazgeçilenleri, kaybedilenleri ve kendinden vazgeçecek kadar çok sevmeyi anlatıyor.

Kitap adı: Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu Orijinal adı: Brief Einer Unbekannten Yazar: Stefan Zweig Çeviri: Ahmet Cemal Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları / Modern Klasikler Dizisi Sayfa: 62 Baskı: 2017 Tür: Roman

Sevgilerimle,

Gonca Ergün


bottom of page